Menu

Zmniejsz rachunki za gaz – gotuj efektywnie

Korzystając z kuchenki gazowej, masz możliwość dokonania dużych oszczędności w zużyciu gazu poprzez zastosowanie efektywnych metod gotowania i pieczenia. Wdrożenie prostych nawyków do życia codziennego umożliwi również oszczędność czasu potrzebnego do przygotowania potraw.

  • Dostosuj wielkość garnka do gotowanej potrawy, w ten sposób ugotujesz obiad nie tylko taniej, ale i szybciej. Należy wziąć pod uwagę także wielkość palnika (garnek nie może mieć średnicy mniejszej niż palnik) – gotując w garnku o wielkości dna zbliżonej do wielkości palnika, szybciej nagrzejemy naczynie. Ponadto uchronimy garnek przed przypaleniem uchwytów.
  • Wymieniając garnki, zainwestujmy w te zrobione te stali szlachetnej. Są droższe od tradycyjnych - pokrytych emalią, ale szybciej przewodzą ciepło, a potrawy gotowane w nich są zdrowsze. Warto stosować przykrywki do garnków i patelni – dzięki temu nie tylko zużyjesz mniej gazu, ale podgrzejesz potrawę o wiele szybciej.
  • Nie wsypuj soli, rozpoczynając gotowanie wody. Dodaj sól dopiero, kiedy się zagotuje, dzięki temu dużo szybciej uzyskasz wyższą temperaturę. Podczas gotowania zmniejsz płonień palnika lub zmień palnik na mniejszy – podgrzewanie gotującej się potrawy wymaga mniejszej ilości energii aniżeli jej zagotowanie.
  • Warto zaopatrzyć się w urządzenie do piętrowego gotowania na parze – oszczędzimy w ten sposób czas i pieniądze, a potrawa będzie posiadała wszystkie wartości odżywcze dzięki zastosowaniu odróbki parowej.  Można też zakupić szybkowar, który umożliwi przygotowanie potraw w oszczędny i zdrowy sposób.
  • Dbaj o czystość garnków, patelni, palników – przypalone spody garnków, patelni gorzej przewodzą ciepło – czyli musimy zużyć więcej gazu aby podgrzać potrawę. Przypalone elementy palnika dające żółty płomień zamiast niebieskiego świadczą o mniejszej drożności przepływu gazu.
  • Gotując wodę w czajniku, wlewaj jej tylko tyle, ile potrzebujesz. Nie warto marnować gazu na podgrzewanie wody, której nie wykorzystasz. Sukcesywnie okamieniaj czajnik (np. za pomocą octu i wody) – kamień będzie utrudniał przewodzenie ciepła, a także może osadzać się na dnie szklanki z napojem, wyglądając nieestetycznie. Pamiętaj o zakładaniu gwizdka – aby zagotowana już woda nie podgrzewała się nadal na palniku gazowym.
  • Używając piekarnika, warto korzystać z dwóch poziomów i przygotować dwa dania jednocześnie np. mięso i ziemniaki. Zaoszczędzimy w ten sposób pieniądze i czas. Pod koniec pieczenia można wyłączyć piekarnik – temperatura utrzyma się, a potrawa do końca się upiecze. 
  • Newsletter

METRON

Fabryka Zintegrowanych Systemów
Opomiarowania i Rozliczeń Sp. z o.o.

87-100 Toruń, ul. Targowa 12/22
tel. (0-56) 639-26-16
e-mail: office@metron.torun.pl

NIP 879-00-18-279

Masz pytania? Napisz do nas

X
plenru